Metode și tehnici pentru producerea unui film de calitate

Productia este un proces complex prin care ideile sunt transformate in film.

În realizarea ei se disting următoarele etape principale:

  • elaborarea scenariului;
  • perioada de pregatire;
  • perioada de producție.

Videoclipul realizat se numeste TE IUBESC – Alina si Iliuta Bumbes

Realizarea de clipuri video, de scurt-metraje sau chiar de lung-metraje a devenit din ce în ce mai populară în rândul tinerilor. Încep să apară tot felul de festivaluri de film sau concursuri de profil, chiar și în licee, iar interesul pentru video crește constant.

Echipament

Ca să o luăm cu începutul, înainte de toate vei avea nevoie de o cameră cu care să filmezi. Indiferent că te gândești realizarea unui film sau la un video „home-made”, aceasta este o investiție serioasă, pentru că întotdeauna trebuie să primeze calitatea. Dacă ai găsit o sponsorizare pentru filmul tău, ideal ar fi să poți cumpăra și utiliza o cameră video profesională.

Nici trepiedul nu este de negiljat, ca să nu mai vorbim de slidere sau diversele sisteme de stabilizare, ori luminile – dacă filmăm în interior (și nu nunai). În primă fază probabil nu vei putea include în buget toate aceste accesorii, dar e bine să le ai în vedere.

Iar pentru cadre mai inedite, camerele de acțiune care pot fi montate în apă, sub zăpadă sau chiar într-un pahar cu bere, ori dronele, pentru perspective aeriene dinamice, n-ar trebui să lipsească nici ele.

Planificarea

În general, există 3 etape ale unei producții video: pre-producția, producția în sine și post-producția.

Această etapă presupune adoptarea unui scenariu, întâlniri ale echipei de producție, întocmirea extraselor de scenariu și documentarea/pregătirea diverselor scene (stabilirea locurilor de filmare, al intervalelor orare, a lungimii scenelor, a distribuției, a costumelor și recuzitei etc.), dar și planificarea filmărilor în sine.

Producția

După ce activitățile etapei de pre-productie au fost finalizate, se intră în etapa de filmare propriu-zisă. Echipa de producție este responsabilă pentru buna desfășurarea a filmărilor, asigurând și prioritizând mijloacele logistice sau umane necesare în acest scop. În general, această etapă se încheie numai după ce materialul filmat (negativul) este acceptat de regizor și producător în baza unor evaluări tehnice și a vizionării rezultatului.

Post-producția

În această etapă, se montează toate scenele. Mai întâi se sincronizează sunetul cu imaginea filmată. Apoi, editorul, montează secvenţele, obţinând o versiune preliminară a filmului numită copie de lucru. Tot în această etapă se adaugă efectele sonore şi vizuale. Efectele speciale — unul dintre cele mai complexe aspecte ale procesului de producere a filmului — se realizează uneori cu ajutorul graficii pe computer.

Tagged , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *